Оформлення навчальної (студентської) візи

09.12.2015

Оформлення навчальної візи

Сучасні умови життя дозволяють вільно пересуватися по світу, вчитися або працювати там, де ми самі того хочемо. Принаймні, нас не обмежують у виборі. Отже. Ви вирішили відправитися на навчання в одну з країн Шенгенської угоди. Найбільш важливим і необхідним для перебування в країні є віза.

Сучасні умови життя дозволяють вільно пересуватися по світу, вчитися або працювати там, де ми самі того хочемо. Принаймні, нас не обмежують у виборі. Інша справа – фінансова складова – але це вже питання індивідуальне.

Ні для кого не секрет, що для успішної кар’єри більше шансів дається тим, чия освіта не зупинилося після отримання диплома. І таке освіта часто отримують за кордоном. Це в першу чергу престижно, адже рівень освіти в різних країнах має свій еквівалент в світовій освітній системі. Наша стаття орієнтована на європейські країни.

Отже. Ви вирішили відправитися на навчання в одну з країн Шенгенської угоди. Найбільш важливим і необхідним для перебування в країні є віза. Віза – документ, що дає дозвіл на перетин кордонів тієї чи іншої країни, а також перебування в ній дозволену кількість часу.

Чим відрізняється навчальна віза від туристичної?

Оформлення навчальної (студентської) візи
По-перше, можливістю перебування в країні протягом декількох місяців без виїзду з країни, в той час, як максимально дозволене перебування в країні по туристичній візі не перевищує 30 днів з моменту в’їзду (а деякі посольства видають візи лише на запитуваний період поїздки). По-друге, при оформленні цієї візи студент звільняється від сплати візового збору. По-третє, деякі країни дозволяють працювати (обмежена кількість годин в тиждень) по студентській візі. Відступ: відвідувати заняття можна і по туристичній візі, якщо термін дії візи та термін навчання дозволяють.

Багато хто вважає, що навчальна віза дається лише слухачам, зарахованим на той чи інший факультет державного Внз. Це думка помилкова. Студентом можна стати і при зарахуванні на курси підвищення кваліфікації, при відвідуванні мовних шкіл, або ряду спеціалізованих навчальних програм, досвід по обміну учнями. Головне при цьому для посольства – акредитація навчального закладу і ваші аргументи: для чого вам необхідно це навчання, чи не є воно способом перебувати в країні. Не секрет, що багато хто, бажаючи залишитися в країні деякий час, шукають всі можливі варіанти.

Які бувають студентські візи?

Оформлення навчальної (студентської) візи
Студентські візи бувають двох видів: коротка (до 90 днів) та з тривалим перебуванням (понад 90 днів). Слід враховувати, що це не просто віза на 90 днів перебування, а 90 днів протягом півроку – це максимально допустимий термін для нерезидентів. Так що не варто розраховувати, що після 90 днів ви можете відразу отримати нову. Провівши 3 місяці в країні, наступна поїздка дозволяється не раніше ніж через 3 місяці після виїзду з країни.

Отримання короткострокової візи набагато простіше і швидше по часу. Якщо ж ви збираєтеся на тривале навчання – враховуйте, що розгляд такого запиту може тривати близько 2 місяців (у деяких випадках до 3). До того ж, документів для візи першого варіанту потрібно менше.

незалежно від терміну перебування в країні, для отримання навчальної візи необхідні наступні документи:

  1. Діючий закордонний паспорт з 3 вільними сторінками, дія якого припиняється не раніше, ніж через 3 місяці після запланованого повернення в країну.
  2. Заповнені анкети на отримання візи (кількість примірників уточнюйте у посольств). Мова заповнення – залежно від країни.
  3. Однакові актуальні кольорові фотографії необхідного типу (кількість уточнювати у посольства).
  4. Страховий поліс на весь період перебування в країні з мінімальною сумою 30 000 євро. Увага: замовляйте поліс у акредитованих страхових компаній – їх список завжди розміщений на сайті країни. Власникам страховок, виданих банками при одержанні картки або відкриття рахунку, теж слід уважно прочитати умови дії страхового поліса: наприклад, він діє протягом перших 30 або 60) днів з моменту виїзду за кордон. На період, що залишився замовте страховку додатково. Така «дрібниця» може стати причиною відмови у видачі.
  5. Лист з навчального закладу про зарахування вас в слухачі. Це має бути оригінал з печаткою. Якщо лист було надіслано вам поштою, обов’язково прикладіть конверт з відтисками.
  6. Підтвердження оплати навчання. Це обов’язковий пункт, невиконання якого загрожує відмовою. Як правило, на сайтах посольств зазначено, що оплата повинна бути повною. Але практика показала, що можна оплатити лише деяку частину і написати для посольства гарантійний лист (мовою країни) про те, що ви повинні внести суму, що залишилася після отримання візи протягом певного терміну – таке відступ допускається, оскільки вартість навчання не маленька, а одержання візи не гарантовано 100%. Також в разі відмови у візі навчальні заклади можуть перенести ваше навчання на інший строк або повернути гроші. Обов’язково прикладіть чек (його копію, якщо оригінал у вас тільки один) про оплату до запрошення.
  7. Лист-мотивація на мові країни, в якій ви повинні чітко вказати мету навчання: вимога роботодавця, бажання просунутися по кар’єрних сходах, особисті мотиви з метою переїзду в країну в майбутньому та ін.
  8. Довідка з місця роботи, де, крім основної необхідної інформації, буде зазначено, що роботодавець згоден відпустити вас на навчання та надати відпустку. У разі відсутності офіційної роботи, слід вказати джерела постійного доходу.
  9. Проживання. Необхідно докласти бронь готелю, де ви будете проживати весь період навчання, або копію договору оренди квартири. Якщо ж вас запрошує приватна особа – оригінал запрошення, в якому зазначається, що весь період перебування в країні ви будете перебувати в його будинку (докладніше про приватне запрошення в статті про шенгенській візі ).
  10. Підтвердження фінансової спроможності. Крім зазначеного у довідці від роботодавця рівня щомісячного доходу, необхідно надати виписку з банківського рахунку. Рівень необхідних фінансових коштів розраховується з кількості днів передбачуваного знаходження в країні. У кожної країни різний мінімум фінансів на 1 день, тому необхідно обов’язково відвідати сайт посольства. Порада: якщо кошти на банківський рахунок надходять регулярно (наприклад, зарплата) – краще запросити виписку за певний проміжок часу, наприклад, за 2-3 місяці. Тоді посольство не тільки переконатися в наявності у вас фінансів, але і регулярність їх надходження. Погодьтеся, адже можна відкрити рахунок на деякий час, покласти туди потрібну суму, взяти витяг, а потім просто зняти гроші. Тому не тільки суму, але і дата відкриття рахунку, і регулярність руху коштів грають значення.
  11. Якщо ви їдете на навчання не за свій рахунок, то необхідно лист від спонсора про те, що він фінансує вашу поїздку. Відповідно, якщо це приватна особа – то його копію документа, довідку з місця його роботи та виписку з банківського рахунку. Якщо він запрошує вас у країну, але не має там громадянства – це стане серйозною перешкодою, оскільки від нього вимагатимуть не тільки підтвердження фінансової стабільності, але і ще не одну довідку. Якщо спонсором виступає юридична особа (наприклад, компанія-роботодавець) – теж фінансові гарантії та зобов’язання. Всі документи на мові країни!
  12. Зобов’язання покинути країну після закінчення терміну навчання.

Це далеко не повний перелік документів. У кожної країни свої вимоги. Але ці 11 пунктів необхідні в будь-якому випадку. Якщо довгострокова віза – потрібно ще й довге лист-автобіографія з повним списком пройденого навчання, місць роботи, переведеними копіями дипломів та ін – все залежить від країни та обраного навчального закладу. Також будуть витребувані додаткові документи у осіб молодше 18 років.

Багато хто запитає: а як же квиток? Його надання залишили лише у випадках туристичної поїздки. Для отримання навчальної візи або гостьової візи по приватному запрошенню квиток можна не надавати.

Відмова у візі

Перед подачею документів в посольство (або візову службу), ретельно перевірте правильність їх заповнення та комплектацію. Як ні сумно, але факти відмови у візі мають місце бути.

Ні для кого не секрет, що багато хто при одержанні довідки з місця роботи «прикрашають» свої фінансові можливості, а деякі і зовсім подають неіснуючий документ. Багато посольства перевіряють надану інформацію за допомогою дзвінків в компанію. На досвіді можу сказати, що питання задають часом далекі від вашої персони. Наприклад, а якого кольору ваш будинок? А як дістатися до вас в офіс? А які компанії знаходяться по сусідству? І, звичайно, вони ще раз поставлять ті питання, які відображені у довідці: посада, період і графік роботи, рівень заробітної плати. Іноді посольства запитують довідки ПДФО. При неофіційному працевлаштуванні це проблема.

Якщо ви запрошені приватною особою, переконайтеся, що його «біографія» чиста й у посольства не виникне запитань до нього.

Постарайтеся все ж мати рахунок у банку. Хоч якісь власні фінансові заощадження говорять про вашої незалежності.

Листи і гарантії мовою країни пишіть самостійно – хай навіть і з помилками. Таким чином, посольство зможе реально оцінити ступінь знання мови. Не забувайте, що мова йде про навчальної візі.

за Причиною відмови у візі може бути і ситуація, коли ви не збираєтеся вчитися, а в навчальному закладі відкладаєте відвідування. Посольство може зробити запит та отримати інформацію, що з навчальної візою ви не відвідували заняття.

При виборі графіка навчання, будьте адекватні. Якщо ви вибрали навчання 1 раз в тиждень і претендуєте на довгострокову візу – виникає питання: а чим ви збираєтеся займатися весь вільний час? Якщо у школи є графік навчання з більш частим відвідуванням, то візу вам можуть дати і на менший термін.

Як не дивно, але причиною відмови може стати і просто чистий паспорт. Тому разом з ним подайте і старий паспорт, в якому можна відстежити історію ваших поїздок. Адже багато за чистим новим паспортом приховують попередні відмови, діючі візи та ін

Діюча віза теж може стати причиною відмови. Якщо у вас раніше отримана шенгенська віза, то на той самий період перебування в зоні Шенгену ви не маєте права отримати другу (наприклад, є туристична, а потрібна навчальна). Для цього необхідно спочатку подати заяву на анулювання раніше виданої візи із зазначенням причин, а потім подати документи на отримання нової. Причому нова буде видана з урахуванням часу, вже проведеним у країні за попередньої візі.

за Причиною відмови може стати відмова посольством іншої країни Шенгенської угоди.

І сама банальна причина відмови неповний пакет документів! Так, просто забули доповісти ту чи іншу довідку, і візу не отримали. Але це поправно – зробіть повторну подачу документів.

Враховуйте також, що посольство залишає за собою право не озвучувати причини відмови. Тому найчастіше ви можете і не дізнатися, в чому проблема. Але знову ж на досвіді перевірено, що можна написати листа на адресу посольства з проханням роз’яснити ті або інші деталі і відповідь на них приходить дуже швидко. Причому не тільки про причини відмови, але і до подачі документів. Незрозумілі деталі уточнюйте заздалегідь, щоб уникнути неприємних результатів. Порада: якщо ви консультувалися у посольства заздалегідь, роздрукуйте електронну переписку і прикладіть до документів – у разі виникнення питань вони можуть допомогти.

Терміни подачі документів

Оформлення навчальної (студентської) візи
Запитувати візу можна не пізніше, ніж за 12 днів до передбачуваної дати поїздки, і не раніше 3-х місяців до неї. Так, якщо ви плануєте їхати на навчання в березні, то документи можна подавати вже в грудні. Враховуючи, що мова йде про навчальної візі – краще вчинити саме так. У разі відмови буде достатньо часу на повторну подачу.

Також ви можете отримати нову візу при наявності діючої. Але в цьому випадку, в анкеті датою початку дії нової візи повинна бути дата строго після закінчення дії попередньої: наприклад, віза закінчується 27 квітня – в анкеті ви вказуєте період нової візи з 28 квітня і далі. Також враховуйте, навіть якщо наступна віза вступає в силу на наступний день після закінчення попередньої, ви зобов’язані покинути країну і здійснити новий в’їзд!

Студентську візу можливо продовжити за наявності вагомих підстав. Деякі країни дозволяють це зробити без виїзду на батьківщину. Але якщо мова йде про Вуз, а не про мовну школу або короткостроковому навчанні, то тут не все так просто. Крім рядових документів, необхідно ще й підтвердження успішності. Відомства у справах іноземців повинні бути видні результати ваших успіхів. До того ж, важливу роль тут відіграє і джерело доходів. Якщо у вас немає особистих фінансових заощаджень в достатній кількості, то Відомству повинно бути зрозумілим, на які кошти ви плануєте залишитися в країні. Не всі, але багато країн дозволяють працювати по студентській візі (50% від допустимого робочого часу на тиждень). Тому за браком фінансових коштів необхідна робота в країні. Причому рівень доходу теж ретельно проглядається – є вона достатньою для подальшого перебування.

Завершуючи короткий огляд того, що необхідно для того, щоб вчитися в Європі, слід сказати, що перед початком збору документів обов’язково відвідайте сайт країни, в якій планується навчання. Вимоги та перелік документів можуть змінюватися. Тому дана стаття містить лише основну інформацію. У кожної країни свої деталі. І, на відміну від туристичної візи, навчальну отримуємо візу в посольстві тієї країни, в якій планується навчання! Тому, щоб уникнути неприємних ситуацій, і, що ще гірше, повної відміни запланованого навчання, плануйте все заздалегідь.

Короткий опис статті: студентська віза в польщу Студентські візи бувають двох видів: коротка (до 90 днів) та з тривалим перебуванням (понад 90 днів). Для отримання навчальної візи необхідні наступні документи. оформлення навчальної візи

Требуется виза в Польшу. Заходите!

Оформлення навчальної візи Сучасні умови життя дозволяють вільно пересуватися по світу, вчитися або працювати там, де ми самі того хочемо. Принаймні, нас не обмежують у виборі. Отже. Ви вирішили відправитися на навчання в одну з країн Шенгенської угоди.

Також ви можете прочитати