Студентська віза в Німеччину, як отримати студентську візу в Німеччину

06.01.2016
Студентська віза в Німеччину, як отримати студентську візу в Німеччину німецької мови

Студентська віза в Німеччину

Існує три види віз, які дають дозвіл на в’їзд і подальше перебування на території Німеччини з метою отримання освіти:

Національна віза (понад 90 днів)

Понад 90 днів постійного перебування в Німеччині — це національна віза. Видається в разі підтвердження прийняття на довгострокові курси німецької мови або в будь-який вуз країни. Дозволяється подорожувати по іншим країнам ЄС тільки після продовження цієї візи.

Може перетворюватися в студентську візу безпосередньо з Німеччини. Отримання національної візи — це більш трудомісткий процес. Посольство Німеччини не уповноважена видавати національні візи. В їх функції входить відправка пакету документів на вивчення та оформлення дозволу у відомство у справах іноземців у Німеччині. За фактом позитивної відповіді звідти оформляється і видається національна віза. Термін вивчення пакета документів у відомстві і схвалення візи залежить від багатьох факторів і може тривати від декількох тижнів до декількох місяців, що слід враховувати при подачі заявки на курси німецької мови в Німеччині.

Враховуючи можливі терміни очікування на отримання візи, а також час, необхідний для оформлення всіх необхідних документів для запису на курси німецької мови, пересилання їх, оплати та інших формальностей, що найкраще буде почати оформлення на курси за три-чотири місяці до передбачуваної дати навчання.

Ще один делікатний момент отримання національної візи – це обґрунтування необхідності вивчення німецької мови в Німеччині. Якщо для отримання шенгенської візи достатньо просто мотивувати необхідність візи бажанням вивченням німецької мови в мовному середовищі, то для отримання національної візи цього недостатньо і потрібно написати мотиваційний лист ( в якості варіантів можна заявити про бажання подальшого навчання в якомусь вузі Німеччини або надати направлення від російського роботодавця на мовні курси до Німеччини) і відкрити блокований рахунок .

Перелік документів, необхідний для отримання національної візи

  • Закордонний паспорт і дві копії сторінок з особистими даними
  • Внутрішній загальногромадянський паспорт і дві копії сторінок з особистими даними
  • Дві заповнені німецькою мовою і власноручно підписані анкети-заяви про видачу дозволу на перебування з наклеєними фотографіями
  • Додаткове фото для візи (найчастіше потрібно біометричне)
  • Два власноруч підписаних заяви відповідно до § 55 закону про перебування іноземців на території Федеративної Республіки Німеччини
  • Поліс медичного страхування на час поїздки (та дві копії)
  • Мотиваційний лист з копією
  • Резюме / коротка біографія (Lebenslauf) з копією
  • Довідка про наявність житла (та дві копії)
  • Документи, що підтверджують вашу готовність до повернення в Російську Федерацію та дві копії (наприклад, доказ володіння нерухомістю в Росії) — запитується рідко
  • Підтвердження наявності достатніх засобів до існування на перший рік навчання: блокований рахунок мінімум 670 євро на місяць, т. е. 8.040 євро на рік або порука громадянина Німеччини –Verpflichtungserklatung (та дві копії)
  • У разі поїздки для навчання в Штудиенколлеге: допуск до занять, довідка про подання документів або запрошення на вступні іспити (та дві копії)
  • У разі поїздки для навчання в німецькому вузі: допуск до занять, довідка про подання документів або запрошення на вступні іспити (та дві копії)
  • У випадку поїздки з метою відвідування мовних курсів: підтвердження від мовної школи із зазначенням адреси, тривалості і вартості курсу навчання (та дві копії). Курс повинен становити не менше 20 годин на тиждень; підтвердження оплати мовного курсу (та дві копії)
  • У випадку неповнолітніх: копія свідоцтва про народження; згода батьків або законних опікунів, з нотаріально завіреним підписом, потрібно тільки в тому випадку, якщо неповнолітній не виїжджає у супроводі обох батьків/опікунів. Винятком є батько, який володіє винятковим батьківським правом (тобто якщо другий з батьків помер або позбавлений батьківських прав), у цих випадках потрібно надати свідоцтво про смерть або судове постанову; копія дійсної Шенгенської візи батьків, які супроводжують неповнолітнього, якщо отримання віз відбувається в різний час
  • У разі громадян третіх країн: документ, що підтверджує легальне проживання на території Російської Федерації (наприклад, вид на проживання, довгострокова віза або реєстрація ФМС), дійсний щонайменше протягом трьох місяців з моменту повернення з Шенгенської зони або заява, яка підтверджує, що заявник звернувся за продовженням даного документа
  • У випадку осіб, які постійно не проживають на території РФ: підтвердження законного перебування в Російській Федерації та обґрунтування подачі заяви на візу в Російській Федерації, а не в країні проживання

Список документів може трохи відрізнятися в залежності від країни та міста, посольство / консульство / візовий центр може зажадати й інші документи.

Шенгенська віза (до 90 днів)

До 90 днів перебування у Німеччині — Шенгенська віза. Дозволяється з першого дня перебування в Німеччині подорожувати по іншим країнам ЄС. Подібний тип документа діє лише 3 місяці. Після закінчення 3х місяців таку візу можна продовжити прямо з Німеччини, потрібно покинути країну і потім заново оформляти.Оформлення шенгенської візи, як правило, не представляє труднощів, обґрунтовувати необхідність її отримання не потрібно, достатньо однієї заяви. Десятиденного строку, як правило, достатньо для оформлення візи.

Перелік документів, необхідний для отримання Шенгенської візи

Список документів може трохи відрізнятися в залежності від країни та міста, посольство / консульство / візовий центр може зажадати й інші документи.

Студентська віза

Що ж стосується студентської візи, термін її дії становить один рік і її необхідно щорічно продовжувати в Auslanderamt, тобто у відділі у справах іноземців. Студентам також надається право на роботу у вільний від навчання час. Згідно з новим законом, це 120 повних робочих днів на рік або 240 неповних.

Окремо варто згадати про реєстрацію за місцем проживання (Anmeldung), що є обов’язковою не лише для іноземців, але і для громадян Німеччини. Після прибуття до Німеччини ви повинні зареєструватися за місцем перебування протягом двох тижнів. Співробітники euni допоможуть зробити це швидко і правильно.

З нашими послугами та цінами (в тому числі оформлення студентських віз та реєстрацію за місцем проживання) ви можете ознайомитися тут .

Короткий опис статті: віза в німеччину

Требуется виза. Заходите!

Студентська віза в Німеччину Існує три види віз, які дають дозвіл на вїзд і подальше перебування на території Німеччини з метою отримання освіти: Національна віза (понад 90 днів) Понад 90 днів постійного перебування в Німеччині — це національна віза.

Студентська віза в Німеччину, як отримати студентську візу в Німеччину німецької мови

Також ви можете прочитати