Без рубрики

Вся правда про те, як отримати візу в США

10.02.2016

Віза в США — нюанси, про які ви не знали

Охочих емігрувати в Америку чимало, а бажаючих відвідати країну лише з туристичною метою ще більше. І у всіх є один загальний питання — як отримати візу в США. Дійсно, Сполучені Штати мають досить складну візову систему, особливо, якщо порівнювати її з Євросоюзом. Тут є візи на всі випадки — імміграційні і неімміграційні, навчальні, робочі, ділові та бізнес-візи, а також довгострокові і короткострокові. Мета цієї статті — розібратися з термінологією і структурувати інформацію і візи в Америку, щоб допомогти тим, хто безуспішно намагається знайти інформацію в інтернеті.

Зміст

Неімміграційні візи в США — які бувають типи

Найбільш широко поширені неімміграційні візи, до яких можна віднести робочу візу в США, туристичну, ділову, студентську та ін Всі вони передбачають тимчасове перебування на території Штатів (короткий або тривалий, в залежності від мети поїздки). Віз подібного типу так багато, що недосвідченій людині складно розібратися, який же варіант необхідний саме йому.

Віза категорії B в Америку

Візи категорії B відносяться до неімміграційним, видаються для розважальних поїздок/проходження лікування в медичних закладах США (B2) або для ділових поїздок (B1). Вони можуть бути однократними або багаторазовими з терміном дії до 3-х років. Стоять обидва види 160 доларів (консульський збір).

Слід врахувати, що імміграційна служба США дуже підозріло ставиться до кожного, хто хоче перетнути кордон їх. Тому навіть проста туристична віза в Америку видається після ретельної перевірки. Вам доведеться довести консульству, що ви не збираєтеся залишатися в країні після закінчення терміну візи. Для цього підійдуть броні готелю і зворотних квитків, можуть стати в нагоді і документи про сімейний стан і наявність власності в Росії.

В разі ділової поїздки знадобиться запрошення від партнерів або ділове листування, а також підтвердження доходів, достатніх для здійснення поїздки, інакше віза в США B1 видана не буде.

Студентська віза в США

Візи для проходження навчання можуть видаватися двох видів – F1 або M1. Віза F-1 призначена для студентів, які проходять навчання в акредитованих навчальних закладах, до яких відносяться приватні школи, коледжі та університети.

Віза типу M-1 буде видана вам, якщо ви збираєтеся проходити неакадемічного навчання (мовні курси, підвищення кваліфікації).

Обидва типи віз вимагають надання в Консульство форми I-20, яка підтверджує зарахування в університет. Крім того, обов’язковим є подання довідки/виписки з рахунку з наявністю суми, достатньої для оплати навчання та проживання протягом усього терміну.

Бувають випадки, що фінансування навчання не виробляє сам заявник, а спонсор. Тоді потрібно довести, що він є родичем заявника і має достатні грошові кошти або те, що ці кошти у нього будуть з’являтися стабільно (довідки про вклади, виписки з рахунка, довідка з роботи, податкові декларації).

Вся правда про те, як отримати візу в США
Робоча віза в США

Для тих, хто планує працювати Штатах, потрібна віза одного з 6 типів. Всі робочі візи в США коштують 190 доларів і можуть видаватися на термін до 2-х років. Крім звичайного списку документів потрібно наступні:

  • Документи про кваліфікацію (диплом тощо);
  • Характеристики від роботодавців;
  • Різні сертифікати;
  • В обов’язковому порядку вимагається запрошення і так звана петиція від самого роботодавця або кадрового агентства.

Петиція затверджується в Службі громадянства та імміграції, цим питанням займається приймаюча сторона. Вам, як майбутньому емігрантові, потрібно знати, що після затвердження петиції вам буде видано повідомлення за формою I-797, яке і потрібно надавати в консульство.

Типи робочих віз можуть бути різними:

  • Віза H1B видається спеціалісту у якійсь вузькій галузі, і вона зустрічається найбільш часто;
  • Віза L призначена для фахівців компаній з філією в США, які переводяться туди з іншого філії;
  • Тип візи P буде виданий спортсменам та представникам шоу-бізнесу або іншої розважальної індустрії, які приїжджають в США з гастролями;
  • Робоча віза Q – для працівників за програмою міжнародного обміну (наприклад, такі візи можуть бути видані au pair );
  • Візи R – для поїздок релігійного характеру і місіонерської діяльності (петиція від роботодавця або кадрового агентства не вимагається);
  • Віза O призначена для видатних осіб.

Деякі особливості має віза L-1, яка видається з метою переказу всередині компанії. Кандидат на цю візу повинен пропрацювати в компанії не менше 3-х років, щоб бути переведеним у філію в США. При цьому він може бути переведений на будь-яку посаду, а не тільки на рівноцінну.

Особливі типи віз в США

Неімміграційні візи за програмами обміну можуть поставитися до особливого типу. Одна з таких віз J-1, і вона може бути видана претендента, який відповідає наступним вимогам:

  • Він повинен стати учасником однієї з програм обміну;
  • Він повинен отримати схвалення від спонсора даної програми;
  • може бути студентом Вузу або стажистом. викладачем, науковим співробітником або іншою людиною, готовим поділитися робочим досвідом.

Весь пакет документів кандидату надає приймаюча сторона (спонсор програми обміну). Від самого кандидата потрібна тільки оплата мита SEVIS.

Особливий тип візи отримують представники засобів масової інформації. Віза I видається для разового або багаторазового в’їзду, і її вартість складається з консульського збору (160$) і річного візового збору, який різниться для громадян різних держав.

Транзитна віза призначена для тих, хто в США прибуває проїздом по дорозі в іншу країну. Це неімміграційна віза типу C, яка не дає права перебування в країні, відвідування родичів або друзів, а лише право пересадки на транспорт з метою проходження в іншу державу.

Дипломати отримують візу A1/A2.

Існує категорія працівників, які зобов’язані отримати неімміграційну візу для здійснення своєї діяльності. Це домашній персонал, до якого можна віднести нянь, доглядальниць, хатніх робітниць, покоївок і т. д. Таким громадянам потрібна віза A3, B1 або G5.

Віза А3 видається домашнього персоналу дипломатичних працівників, які є громадянами інших держав. Для домашнього персоналу співробітників транснаціональних компаній, видається віза G5. Для всіх інших підходить тип B1 (ділова поїздка).

Всім працівникам потрібно надати докази того, що вони будуть забезпечені житлом і харчуванням. Також можуть зажадати квиток у зворотний бік.

Імміграційні візи в США — у чому особливість?

Імміграційні візи припускають можливість подальшого проживання в країні. Серед таких віз також можуть бути, наприклад, робітники, але на відміну від віз типу B1/B2 або H1B, вони видаються з перспективою на майбутнє імміграцію кандидата. Це може бути досить складним для розуміння, і, можливо, самі американці не дуже добре уявляють всю систему, але це так.

Правда, є безліч лазівок, що дозволяють перетворити свою візу (B1/B2 в імміграційну візу EB1.

Найчастіше імміграційні візи видаються за петиції громадянина США, який запрошує іноземного громадянина на роботу чи з іншою метою. Петиції отримують самі громадяни США у своїй службі Імміграції та Натуралізації США. Візи можна отримати у Консульствах США, за ними звертаються тільки в Посольство в Москві. Такі візи дають право постійного перебування в Америці, до них відносяться:

  • Віза нареченої/нареченого K1;
  • Робоча віза EB;
  • Віза, яка видається після виграшу в лотерею Green Card;
  • Возз’єднання сім’ї.

Бізнес візи. видаються для заснування та ведення бізнесу, до імміграційних не відносяться, але важливо розуміти, що, продовжуючи бізнес візу щорічно, проживши на території країни 5 років, можна претендувати на отримання ВНЖ і постійної імміграційної візи EB-5 для інвесторів.

Робоча віза EB

Такий тип призначений для кваліфікованих працівників або робітників, а також інвесторів. Тип EB-1 — для вчених і глав транснаціональних корпорацій, EB2 — для докторів наук та інших наукових співробітників, EB3 — для спеціалістів та бакалаврів, які закінчили один з Вузів, що котируються в Америці (зазвичай, власне американських університетів), EB4 — для робітників і священиків, EB5 — для інвесторів, готових вкласти в економіку не менше 1 000 000 доларів.

Віза наречених/женихів K1

Така віза буде видана тому, хто приїжджає в Америку з метою вступити в шлюб з громадянином цієї країни. Перед подачею документів американські потенційні подружжя повинні звернутися в місцевий орган INS (Служба імміграції і натуралізації) з петицією. Лише після схвалення цієї петиції можна подавати документи і проходити співбесіду, яке може бути досить жорстким і містити каверзні питання.

Возз’єднання сім’ї і спонсорство

Віза з метою возз’єднання сім’ї має маркування F. Вона буде видана дитині громадянина США старше 21 року (F1), дитині громадянина США будь-якого віку, перебуває у шлюбі (F3), брату/сестрі (F4). Такі візи припускають наявність не дуже близькій спорідненості.

Green Card для нерезидента може отримати спонсор, який є близьким родичем іноземця — чоловіком (віза IR1), дитиною (віза IR2) або батьком (IR5). Віза IR3 призначена для сиріт, які будуть усиновлені громадянином США.

Жителі Америки, які не є її громадянами, але мають вид на проживання. також можуть забезпечити возз’єднання сім’ї. Їх найближчі родичі (чоловік, неповнолітня дитина, одружений повнолітня дитина) можуть подати документи на візу F2.

Нарешті, переможці лотереї Green Card отримують візу категорії DV.

Список документів на візу в США (відео «Що робити, якщо відмовили у візі»)

Приватні випадки необхідних документів розглянуті вище. Загальний список виглядає так:

1. Документи, які докладно пояснять мета поїздки. Якщо це навчання, то потрібно запрошення від Вузу, якщо туристична поїздка, то вимагатимуть ваучер туроператора з докладним маршрутом.

2. Закордонний паспорт, має строк дії, що покриває весь період передбачуваної поїздки, а також має мінімум 1 порожню сторінку.

3. Старі закордонні паспорти (якщо є).

4. Відомості (довідку з роботи заявника на фірмовому бланку підприємства. Довідка повинна містити ПІБ заявника, посада, щомісячний оклад, має бути засвідчена підписами керівника і бухгалтера з печаткою.

5. Копія свідоцтва про шлюб, завірена і перекладена.

6. Виписка з банківського рахунку.

7. Документи на власність.

8. Оплата консульського збору.

Для візового офіцера дуже важливі докази наявності у вас певних зобов’язань у вашій країні. Чим більше таких доказів ви надасте, тим вище шанси отримати візу.

Короткий опис статті: візи в сша Віза в США — питання не просте. Які бувають види чим відрізняється імміграційна від неімміграційної? Про це, а також про документи на візу в США ця стаття.

Требуется бизнес виза. Заходите!

Віза в США — нюанси, про які ви не знали Охочих емігрувати в Америку чимало, а бажаючих відвідати країну лише з туристичною метою ще більше. І у всіх є один загальний питання — як отримати візу в США.

Також ви можете прочитати