Як переїхати жити в Польщу: легальні шляхи імміграції

06.01.2016

Як переїхати жити в Польщу: легальні шляхи імміграції

29 жовтня 2014

Як переїхати жити в Польщу: легальні шляхи імміграції

З 2007 року, коли Польща приєдналася до країн Шенгену, імміграція в Польську Республіку вже ряд років залучає громадян пострадянських країн. Причому приваблює не тільки можливістю безвізового пересування країнами Шенгенської зони, але і по ряду інших причин.

Найчастіше в Польщу іммігрують люди з наміром відкрити тут власний бізнес, оскільки в цій країні процедура відкриття фірми іноземцем досить проста. Інша категорія мігрантів — люди, які хочуть жити в благополучній в економічному і соціальному плані європейській країні з близьким слов’янським менталітетом і простим для вивчення мовою.

Бізнес в Польщі

Варіант хороший для тих, у кого є бажання і можливість відкрити власну справу в Європі. Останнім часом досить часто іноземці реєструють фірми в Польщі з метою отримання ВНЖ (виду на проживання в цій країні, тому польська сторона в недалекому майбутньому планує внести законодавчі зміни, які посилять правила по даному виду імміграції.

Реєстрація в Польщі нової фірми, покупка готової, а також входження до складу правління існуючої компанії є підставою для одержання дозволу на підприємницьку діяльність, яка необхідна для оформлення візи або посвідки на проживання в Польщі. При цьому реєстрація фірми не виключає необхідності отримання дозволу на роботу.

Крім того, іноземець, який працює або збирається працювати в створеної ним компанії, повинен ще довести, що діяльність цієї фірми як корисна для розвитку польської економіки, наприклад, сприяє трансферу нових технологій або створення додаткових робочих місць. Наприклад, щоб останній факт був визнаний, іноземний підприємець повинен офіційно працевлаштувати у своїй компанії хоча б двох громадян Польщі.

Термін тимчасового дозволу на проживання можна буде продовжувати на період від одного року. Якщо компанія буде успішно працювати в Польщі, а у вас з’явиться постійне джерело доходів від її діяльності, можна буде подати заяву на отримання дозволу на ПМП (постійне місце проживання) у Польщі та статусу довгострокового резидента ЄС.

Еміграція на підставі Карти поляка (для осіб польського походження)

Якщо, покопавшись в сімейному родоводу, ви виявите, що у вас були, а ще краще — є родичі польського походження, ви можете отримати Карту поляка і з нею іммігрувати до Польщі на постійне місце проживання. Щоб отримати Карту поляка потрібно документально підтвердити:

  1. свою спорідненість з людиною польського походження;
  2. польське походження цієї людини на підставі документів, свідоцтв та ін

Крім цього, на обов’язкову співбесіду з Консулом Польщі потрібно буде продемонструвати гарне володіння польською мовою, знання культури та історії Польщі, а також готовність дотримуватися її традиції і звичаї.

Деталь: Карту поляка можна зробити тільки по прямій лінії і тільки до третього коліна. Тобто якщо ваша бабуся полька і у вас є документальне підтвердження того, ви можете отримати Карту поляка. А ось якщо полькою є сестра бабусі, то вже не можете. І якщо прабабуся полька — теж. Часто буває, що документи десь загубилися і не завжди їх пошук увінчується успіхом. Деякі для цього навіть наймають приватного детектива, який знайде всіх родичів, і пориється в архівах, щоб знайти всі потрібні документи, що спрацює, звичайно, тільки у випадку їх наявності.

Укладення шлюбу з громадянином Польщі

При реєстрації шлюбу з громадянином/громадянкою Польської Республіки або з людиною, що має постійний вид на проживання в Польщі, іноземець може подати заяву на постійне проживання в Польщі. Така можливість надається за умови, коли іноземець вже має стаж подружнього життя — тобто перебуває у шлюбі хоча б 3 роки перед подачею заяви. Крім того, безпосередньо перед подачею заяви необхідно перебувати в Польщі хоча б 2 роки безперервно на підставі дозволу на проживання на визначений термін.

Це хороший варіант імміграції в Польщі для тих людей, які укладають реальний шлюб — із спільним проживанням, спільним господарством, народженням дітей і т.д. І небезпечний для укладають фіктивний шлюб. В разі доведеного фіктивного шлюбу іноземець не тільки не отримає дозволу на ПМП, але може бути депортований з країни. При цьому до нього буде застосовано багаторічну заборону в’їзду не тільки в Польщі, але і в інші країни Шенгенської зони.

Робота в Польщі

Найбільш популярний варіант імміграції. Сьогодні на ринку праці Польщі досить вакантних місць із-за значного відтоку поляків в інші країни Західної Європи.

Робочу візу в Польщу можна отримати 6 місяців (це стосується громадян України, Білорусі, Росії, Молдови та Грузії) або на один рік.

Робочу візу строком на півроку надають на підставі офіційного запрошення на роботу (o?wiadczenie) від польського роботодавця, завіреного в місцевому управлінні праці (urz?dzie pracy). Робочу візу строком на рік отримують на підставі дозволу на роботу (zezwolenie na prac?).

Після того, як ви знайшли роботу, про все домовилися з роботодавцем і пройшли випробувальний термін, роботодавець повинен подати заяву до місцевого органу влади з проханням дозволити йому прийняти вас на роботу. Такий дозвіл видається тільки в тому разі, якщо на ваше місце не претендують корінні поляки, що володіють такими ж здібностями і досвідом. А це не так просто. Компанія, яка бажає взяти вас на роботу, повинна подати офіційний запит з пошуку працівника у відповідний орган, і попередньо відмовити мінімум 30 громадян Польщі, тільки в цьому випадку компанія може прийняти чужоземця. При цьому роботодавцю ще потрібно скласти документ, у якому написані причини прийняття вас на роботу, викласти, чому саме ви підійшли, а громадяни Польщі не підійшли. Така процедура для компаній не найбажаніша, і погоджуються вони на це тільки в разі особливої винятковості працівника або якщо бажаючих поляків дійсно немає.

Поки дозвіл на роботу не видано, ви не можете працювати в країні легально.

Після оформлення робочої візи і приїзду в Польщу ви зможете тут легально жити і працювати протягом періоду, на який видана віза. Потім після закінчення цього строку, якщо ваша робота буде задовольняти обидві сторони, роботодавець може продовжити трудовий контракт на рік, одночасно з цим продовжуючи і час вашого легального перебування на території Польської Республіки. Згодом дозвіл знову можна буде продовжувати. Таким чином, легальна робота на підставі дозволу на роботу в Польщі, наявність гарантованого доходу протягом 3-5 років дають потенційному іммігранту право на отримання ВНЖ.

Нелегальна робота в Польщі

Іноземець, який працює в Польщі без дозволу, тим самим порушує польські закони. На жаль, багато працівників і польські роботодавці погоджуються на нелегальне працевлаштування. Для іноземних працівників це найпростіший спосіб працевлаштуватися в Польщі. А для роботодавців приваблива можливість заощадити на соціальних виплатах для іноземців, а також не платити за нелегальних працівників податки. Однак спійманим нелегальним працівникам загрожує видворення з країни на встановлений час із забороною в’їзду в Польщу.

А от іноземцям з польським дипломом спеціальний дозвіл на роботу не потрібно, тому легше залишитися в країні тим, хто планує навчання в ній.

«М’яка» імміграція — переїзд в Польщу через навчання

Цей варіант найбільше підходить молодим людям. Прийняти рішення про імміграцію завжди не просто. Багатьох лякає проходження через нетрі майбутнього імміграційного процесу та адаптації буде вона успішною?). Можливість іммігрувати через навчання, мабуть, можна назвати одним із самих м’яких варіантів, який має безліч плюсів. Це прекрасна можливість отримати якісну закордонну освіту, підшукати роботу і попутно освоїтися в країні, досконально вивчити мову, познайомитися з місцевою культурою, що допоможе прийняти остаточне рішення про кардинальну зміну місця проживання. Важливо й те, що на відміну від багатьох інших європейських країн, Польща не вимагає нострифікації атестатів або дипломів. І хоч іноземні студенти отримують освіту в Польщі тільки на платній основі, вартість навчання у цій країні цілком доступна.

Основна вимога для імміграції в Польщу через навчання — підтвердження про зарахування в польський вуз (документ, що підтверджує надходження у вуз Польщі та документ про сплату за навчання). Зарахування до внз Польщі дає право на тимчасовий вид на проживання. На підставі перелічених документів оформляється віза для навчання і проживання. Кожний наступний навчальний рік віза подовжується на основі аналогічних підтвердних документів. Студентська (навчальна) віза дає можливість отримати карту тимчасового проживання (karta czasowego pobytu) і легально працювати три місяці в році.

Те, що в період отримання освіти іноземцям можна працювати, а це значно підвищує шанси собі гідне застосування в Польській Республіці і через п’ять років після закінчення вишу стати повноправним громадянином країни (термін навчання не зараховується при отриманні громадянства). А от половина загального терміну візи, пов’язаної з навчанням в аспірантурі або з професійним навчанням, буде зарахована в 5-річний термін, необхідний іноземцю для подачі заяви на отримання ПМЖ в Польщі.

Саме головне — отримане в цій країні освіта враховує вимоги місцевого ринку праці та дозволяє іноземним випускникам успішно конкурувати за робочі місця з поляками.

Навчання в Польщі надає значний час для легального перебування в країні під час якого студенти можуть знайти партнера для укладення шлюбу або отримати запрошення на роботу. Або ж зрозуміти, що це країна вам не підходить для проживання. Але на відміну від всіх інших варіантів навіть у найгіршому випадку ви все одно залишаєтеся у виграші. У ваших активах залишаться європейський диплом і, можливо, досвід роботи за кордоном, що відкриє перед вами масу інших можливостей.

Які шанси залишитися в країні після навчання в Польщі

Згідно з офіційною статистикою першої десятки рейтингових внз Польщі. близько 80% іноземних студентів, які закінчили польські університети, офіційно працевлаштовані. З них 25% залишилися працювати за кордоном — у Польщі та інших країнах.

Багато студентів знаходять собі роботу ще під час навчання, частіше під час 6-місячної професійної практики за домовленістю між навчальним закладом і роботодавцем. Головне — зарекомендувати себе з кращої сторони. Престижні вузи впевнені в затребуваності своїх випускників. Наприклад,Академія фінансів та бізнесу Vistulaобнародовала незвичайну пропозицію для своїх випускників. Вони отримають гарантований повернення коштів за навчання у тому разі, не зможуть знайти підходящу роботу після закінчення навчання.

Майже половина іноземних студентів повертається на батьківщину. Але з престижним європейським дипломом і високим рівнем практичних навичок з професії вони мають велику перевагу на ринку праці своїх країн.

При багатьох польських вузах успішно працюють відділи кар’єри, куди звертаються не тільки студенти, але і роботодавці изразных компаній як самій Польщі, так і з інших країн Європи, а також Канади і США.

Успішні студенти мають можливість пройти навчальну практику за кордоном, а після завершення навчання залишитися працювати на підприємствах і фірмах Польщі.

Короткий опис статті: віза в польщу україна Які є шляхи імміграції в Польщі імміграція в Польщу

Требуется виза в Польшу. Заходите!

Як переїхати жити в Польщу: легальні шляхи імміграції 29 жовтня 2014 З 2007 року, коли Польща приєдналася до країн Шенгену, імміграція в Польську Республіку вже ряд років залучає громадян пострадянських країн.

Також ви можете прочитати