Запрошення до Німеччини

12.01.2016

Запрошення до Німеччини.

Щоб відвідати Німеччину потрібна віза. Якщо вам з вашим громадянством віза не потрібна, далі не читайте. Один з варіантів отримати туристичну візу — це запрошення приватної особи. З висоти пташиного польоту весь процес виглядає так.

Запрошення до Німеччини
1. Ви повідомляєте свої дані запрошуючої особи

2. Запрошуючий оформляє запрошення у відомстві у справах іноземців

3. Запрошуючий пересилає вам оригінал запрошення

4. Ви звертаєтеся в консульство Німеччини за місцем проживання за візою і пред’являєте запрошення

5. Консульство видає вам візу на відвідування Німеччини

6. Ви приїжджаєте в Німеччину

7. Ви їдете з Німеччини

Розглянемо кожен пункт більш докладно.

Однак, відразу запам’ятайте найголовніше. Те, що по-російськи називається «запрошення», в оригіналі по-німецьки називається Verpflichtungserklaerung, тобто «Зобов’язання» або «Заява про прийняття зобов’язання». Мова йде про зобов’язання, накладываемом § 68 Закону про перебування [іноземців] (див. додаток 1). А саме — зобов’язанні відшкодувати державі витрати на запрошуваного іноземця, починаючи від витрат на проживання і харчування і закінчуючи витратами на видворення з країни, якщо такі виникнуть. Для держави це свого роду страховка від того, що запрошуваний — по своїй волі чи ні — залізе в яку-небудь цікаву ситуацію і потребує витрат з казни. Ці витрати ще до того, як вони виникли, перекладаються на плечі запрошує. Тому оформити запрошення може не кожен, а тільки той, хто доведе фінансову спроможність і підтвердить свою особистість. Але про це пізніше. Ми ж будемо інтерциї говорити про «запрошення».

Деякі зокрема у статті стосуються реальностей р. в Нюрнберг у 2007 році.

1. Ви повідомляєте свої дані запрошуючої особи

Наступні дані про вас знадобляться запрошує для оформлення запрошення:

• Прізвище та ім’я латинськими літерами. Так, як записано у вас в закордонному паспорті.

• Дата народження

• Місце народження

• Громадянство

• Номер паспорта

• Адреса (прописки) — латинськими літерами, також, як ви потім напишіть в заяві на візу

Якщо вас буде супроводжувати чоловік, то дані чоловіка:

• Прізвище, ім’я, дата народження

Якщо вас будуть супроводжувати ваші діти, то дані кожної дитини:

• Прізвище, ім’я, дата народження

Передайте всі необхідні дані, щоб запрошує не довелося видзвонювати вас, перебуваючи на прийомі у відомстві у справах іноземців.

2. Запрошуючий оформляє запрошення у відомстві у справах іноземців

Відомство у справах іноземців може називатися Auslaenderamt або як-небудь схоже. У будь-якому випадку це частина міської адміністрації. Правила оформлення в різних містах можуть трохи відрізнятися.

Запрошує знадобиться:

• паспорт

• дані запрошуваного з п. 1

• останній розрахунок зарплати (іноді говорять про останніх трьох місяцях)

• квитанція про оплату 25,- EUR

На сім’ю, включаючи чоловіка і неповнолітніх дітей, достатньо одного запрошення (і відповідно однієї суми в 25,- EUR (оплачується готівкою на місці).

Крім того, необхідно зазначити дату, починаючи з якої дійсно запрошення (раніше не вимагали це вказувати). Запрошення саме по собі дійсно півроку (хоча, кажуть, деякі консульства своевольничают і вкорочують цей термін). Протягом півроку можна звернутися за візою і отримати візу на термін до 3-х місяців, починаючи з дати, не раніше тієї, що вказана в запрошенні.

Паспорт потрібен для вашої ідентифікації. Однак останнім запрошення я робив, коли мій паспорт був оддан російському консульству для обміну. Я звернувся за запрошенням з копією паспорта — це не виявилося проблемою.

Всі дані запрошуваного, ступінь споріднення (якщо не родич, можна написати Freund або Bekannte) і термін заносяться в спеціальний попередній бланк, який дають там же у відомстві. Бланк здається чиновнику. Чиновник довго і нудно переносить інформацію в комп’ютер і друкує те ж саме на красивому бланку з купою ступенів захисту у двох примірниках — на кольоровому бланку (оригінал) і на сірому бланку (копія). Обидва примірники запрошуючий підписує на очах у чиновника. Після цього чиновник запевняє підпис.

Ще одне питання стосується медичної страховки для запрошуваного. Її може оформити як запрошуючий, так і запрошений. Складність з оформленням її запрошує в тому, що зазвичай в момент оформлення запрошення неизввестны точні дні. Інформація про те, що медична страховка не надана, заноситься в запрошення. Запрошений повинен сам оформити страховку при оформленні візи.

Останній (і самий цікавий) питання — це відомості про зарплату. Існує певний норматив, який нетто-дохід в місяць потрібний, щоб запросити однієї людини. Якщо запрошують одночасно двох або трьох, норматив відповідно зростає. Розмір цього нормативу мені невідомий.

Якщо доходу не вистачає для оформлення запрошення, є альтернативний варіант. Для цього треба зробити в банку спеціальний вклад («ощадкнижку») і закласти його на ім’я відомства у справах іноземця на термін мінімум 6 місяців після від’їзду запрошуваного. Сума становить 435,- EUR на одного запрошеного на місяць перебування. Банк (Sparkasse) вимагає для власної безпеки суми на 20% більшою, тобто мінімум 522,- EUR. На зазначений строк сума заморожується і доступна тільки відомства у справах іноземців на той самий пожежний випадок. Після закінчення терміну в 6 місяців сума повертається пригласившему. Банк, природно, бере за свої послуги чималі гроші. По-німецьки ця застава називається Bankbuergschaft. На всякий випадок треба приготуватися до того, що співробітники банку будуть робити круглі очі і «не розуміти», чого від них вимагається, так як процедура рідкісна, а сама процедура оформлення візи для них щось надприроднє.

При успішному результаті запрошуючий отримує на руки оригінал папери зі своїми даними і даними запрошуваного, з завірена власним підписом та підтвердженням власної платоспроможності. Це підтвердження може бути двох типів. Платоспроможність «доведена» (nachgewiesen) або «правдоподібно аргументована» (glaubhaft gemacht). Стандартний варіант по пред’явленню відомостей про зарплату — саме другий. Зазвичай його вистачає. Але я вже стикався з ситуацією, коли московське посольство Німеччини при оформленні візи через фірму наполягало на першій формулюванні («доведена»). Щоб отримати таку формулювання мені довелося оформляти Buergschaft.

Запрошує повинен з’явитися особисто для оформлення запрошення. Якщо запрошує сім’я, то оформляти запрошення має той, у кого є прибуток. Якщо чоловік з ранку до вечора працює, то його дружина-домогосподарка все одно не може оформити запрошення замість нього. Якщо мама їде в гості до безробітної дочці, то запрошення повинен оформляти працюючий чоловік дочки і писати в графі ступінь споріднення «теща».

3. Запрошуючий пересилає вам оригінал запрошення

Увага — оригінал, а не копію і не факс. Тобто поштою. І чекати кілька тижнів. З ймовірністю, що лист просто загубиться. Або скористатися якою-небудь службою швидкої доставки, типу DHL. І заплатити ще купу грошей. Або передати з гарним/випадковим знайомим.

Запрошує рекомендую зробити для себе копію, перш ніж надсилати оригінал.

4. Ви звертаєтеся в консульство Німеччини за місцем проживання за візою і пред’являєте запрошення

Процес оформлення візи виходить за рамки даної статті. Тут скажу лише, що на інтерв’ю в консульстві приготуйтеся відповісти на кілька простих запитань про запрошує — хто це, коли народився, чим займається, скільки ви знайомі, де і як познайомилися. Якщо будете погано відповідати, ризикуєте.

Консульство вимагає оригінал запрошення (про це вже написано вище). Його потім повертають назад і попереджають, що цей оригінал потрібно мати при собі при проходженні паспортного контролю при перетині кордону.

5. Консульство видає вам візу на відвідування Німеччини

Чи не дає, без пояснення причин.

6. Ви приїжджаєте в Німеччину

Майте при собі копію запрошення — на всякий випадок — при перетині кордону для паспортного контролю. Ви також повинні вміти відповісти на питання «До кого і куди ви їдете?».

7. Ви їдете з Німеччини

Лише після того, як ви перетнули кордон Німеччини, процес закінчений.

Не забувайте, що запрошує, бере на себе чималу відповідальність в разі чого. Тому добре подумайте, перш ніж просити малознайомих чи незнайомих людей, щоб вам зробили запрошення. Пам’ятайте також, що запрошення може оформити тільки володіє певним доходом, що саме оформлення запрошення коштує 25,- EUR.

Зміни у зв’язку з візовими нормами Євросоюзу

За даними Вікіпедії, Євросоюз планує провести зміни візового режиму, в тому числі запровадити єдиний бланк для запрошень, який замінить Verpflichtungserklaerung.

Додаток: § 68 Закону про перебування / Aufenthaltsgesetz (AufenthG) (Цитується за: http://www.info4alien.de/gesetze/aufenthg.htm#68)

§ 68 Haftung fur Lebensunterhalt (1) Wer sich der Ausländerbehorde oder einer Auslandsvertretung gegenuber verpflichtet hat die Kosten fur den Lebensunterhalt eines Ausländers zu tragen, hat sämtliche offentlichen Mittel zu erstatten, die fur den Lebensunterhalt des Ausländers einschließlich der та соціального mit Wohnraum und der та соціального im Krankheitsfalle und bei Pflegebedurftigkeit aufgewendet werden, auch soweit die Aufwendungen auf einem gesetzlichen Anspruch des Ausländers beruhen. Aufwendungen, die auf einer Beitragsleistung beruhen, sind nicht zu erstatten.

(2) Die Verpflichtung nach Absatz 1 Satz 1 bedarf der Schriftform. Sie ist nach Maßgabe des Verwaltungs — Vollstreckungsgesetzes vollstreckbar. Der Erstattungsanspruch steht der offentlichen Stelle zu, die die offentlichen Mittel aufgewendet hat.

(3) Die Auslandsvertretung unterrichtet unverzuglich die Ausländerbehorde uuber eine Verpflichtung nach Absatz 1 Satz 1.

(4) Die Ausländerbehorde unterrichtet, wenn sie Kenntnis von der Aufwendung nach Absatz 1 zu erstattender offentlicher Mittel erlangt, unverzuglich die offentliche Stelle, der der Erstattungsanspruch zusteht, uber die Verpflichtung nach Absatz 1 Satz 1 und erteilt ihr alle fur die Geltendmachung und Durchsetzung des Erstattungsanspruchs erforderlichen Auskunfte. Der Empfänger darf die Daten nur zum Zweck der Erstattung der fur den Ausländer aufgewendeten offentlichen Mittel sowie der Versagung weiterer Leistungen verwenden.

Короткий опис статті: бізнес віза в німеччину

Требуется бизнес виза. Заходите!

Запрошення до Німеччини. Щоб відвідати Німеччину потрібна віза. Якщо вам з вашим громадянством віза не потрібна, далі не читайте. Один з варіантів отримати туристичну візу — це запрошення приватної особи.

Також ви можете прочитати